+45 3828 0583 kontakt@dan-ind.dk

Indisk Ambassade

Vangehusvej 15
2100 København Ø

Tlf.: 3918 2830 og 3910 8620

 

Trankebar

Foreningen Trankebar – stiftet i 2002

Foreningen arbejder for at bevare kolonitidens danske levn og formidle kendskabet til den dansk-indiske historie i området, samt skabe et dansk–indisk møde- og kursussted i byen.

www.foreningen-trankebar.dk

Serampore Handelsstation (Frederiksnagore 1755-1845)

Var en dansk-norsk handelsstation i Bengalen- nær Simla. Allerede i 1698 fik Dansk Ostindisk Kompagni tilladelse til, på en lejet grund, at oprette en loge – Serampore /Frederiksnagore ved Hughli-floden.

Se under Nationalmuseet om Serampores historie og byen i dag.

Nationalmuseet og med støtte fra Realdania restaurerer kolonitidens danske bygninger.

Området er solgt til England.

Akademisk forening

CISCA: Contemporary India Study Centre ved Aarhus Universitet 

Der afholdes en række spændende foredrag ved CISCA på Aarhus Universitet.

Templer og religiøse foreninger

Bhartiya Mandir – Vieholmen 5, 2740 Skovlunde

Brama Kumaris – Vodroffsvej 9 B st. , 1900 Frederiksberg C

Klassisk Indisk Dans

Læs her om: Klassisk Indisk Dans

lndiske film har i nyere tid gjort sig stærkt gældende, specielt dog i hjemlandet. Den første offentlige filmfremvisning i lndien fandt sted i Bombay 1896. Den første lndiske spillefilm, Harishanda af Dadsaheb Phalke, havde premiere 1913. lndien har igennem lang tid været verdens næststørste filmproducent.

De fleste lndiske film er sang og dansefilm, som tidligere sjældent vistes uden for hjemlandet. Der produceres betydelige kortfilm med statsstøtte. I 1955 blev filmen” DEVDAS” produceret af den bengalske instruktør Sinai Roy. Internationalt slog Satyajit Ray igennem med filmtrilogien om drengen Apus’s opvækst. Vist i Danmark 1955, 1956 og 1959. Ofte bliver alle indiske film kaldt “Bollywoodfilm” og musicals. I de seneste år er der i gennemsnit 6 sang- og dansenumre i hver film. Flere er blevet for meget !

En af de film (ca. 2012), som er udsendt som CDer her i landet og også vist i TV er “Slumdog Millionaire”. Filmen er instrueret af Danny Boyle og baseret på Vikas Swarups bestseller “Drengen som havde svar på alt”.

Biograferne reklamerer med store farvestrålende plakater udenfor for at lokke folk ind. lkke alle har råd til at se en film! Nogle skuespillere er blevet helte.

I Rajastan er en sø, kaldet Pichola. På den er der bygget et stort palads, som i dag er et meget fint luksus hotel. Bruges i mange film, som fx i den store tv-serie “lmperiets juvel”.

I 2002 blev der produceret et mesterværk “DEVDAS” i farver. Sandsynligvis samme tema som “DEVDAS” fra 1955, men nu produceret med al den teknik, vi har i dag. For eksempel smukke baggrunde. Dans og sang i flere minutter. Er meget anstrengende at udføre. I et afsnit af filmen danser og synger heltinden Paro i 5-6 minutter om sin ungdoms kærlighed til og længsel efter Devdas, hun danser gennem paladsets mange store saloner og gennem svalegange med en lille olielampe i hånden, omgivet af smukke, yndefulde dansere i flotte kostumer. Flammen symboliserer Paros udødelige kærlighed til Devdas.

Danserne tager lampen fra Paro, som synger “symbol er lampen som brænder i hele min krop, kom til mig min elskede, jeg venter på dig”. Danserne stiller lamper ude i en smuk gårdhave med mange blomster. Det begynder at regne. Sangen fortsætter – Paro synger, at hverken, regn, blæst eller lynet kan slukke hendes længsel efter Devdas.

Tyve JAKATA-fortællinger om Buddhas tidligere liv samlet af Noor lnayat Khan.
Mange læsere vil være interesserede i at få at vide, at forfatteren, Noor lnayat Khan, var krigsheltinden “Madeleine”, som posthumt blev belønnet med et – Georges Kors, M.B.E. og Krigskorset – Med En Gylden Stjerne for hendes modige arbejde som radio operatør for S.O.E.

SHANTARAM af Gregory David Roberts
En fantastisk spændingsroman (1980), stor fortællerkunst og med filosofiske tanker, alt sammen baseret på en usædvanlig historie med udgangspunkt i 8 års oplevelser i Bombays kriminelle underverden.

The BODO of ASSAM af Halfdan Siiger og Peter B. Andersen

Ledelse med visdom – spirituelt baseret lederskab i virksomheder af Peter Pruzan & Kirsten Pruzan Mikkelsen.

På journalistikkens vinger af Kirsten Pruzan Mikkelsen

Stories from India, Past og New beginning af Lafit Bagai

Hinduismen af Allan Poulsen

Ayurveda er det ældste overlevende, komplette medicinske system i verden. Afledt af dets ældgamle sanskrit rødder – ‘ayur’ (liv) og ‘veda’ (viden) – tilbyder ayurveda gode retningslinier for et sundt liv.

Ayurveda er et healende system, der behandler hele personen – integrationen af krop, sind og ånd – frem for kun at behandle individuelle symptomer. For eksempel ved vi, at stress skader vores immunsystem, og når immunsystemet er svækket, er vi mere sårbare over for sygdomme. Vi ved også, at når vores sind oplever tilfredsstillelse og frigør vores hjernes healende kemikalier til hele kroppen, skaber det følelser af lykke og velvære, som fremmer sundheden.

Ayurveda tager holistisk medicin et skridt videre, behandler folk, ikke som isolerede individer, men som en uløselig del af hele universet. Ifølge Indiens ældgamle vediske tradition er der en underliggende intelligens, der flyder igennem og forbinder alt og alle i universet.

Ayurveda ser liv som en udveksling af energi og information mellem individer og deres miljø. Hvis vores miljø er nærende, trives vi; hvis vores miljø er giftigt, bliver vi måske syge. Derfor er det en vigtig faktor til sundhed at lære, hvordan vi udrenser giftstoffer og omgiver os med et helende miljø.

Mad (vegetar)

Bælgfrugter; kikærter, grønne linser, røde linser, hvide bønner, puy linser, beluga linser, kidney bønner, brune bønner, sorte bønner, pinto bønner, butterbeans, edamame bønner, gule ærter, heste bønner (fava).

Bælgfrugter er de tørre, spiselige frø på bælgplanter, som
er en underfamilie under ærteblomst-familien. De er blevet meget anvendt i madlavningen rundt om i verden, især Indien, Pakistan, Middelhavsregionen og Nærøsten. Det samlede globale areal med dyrkede bælgplanter med henblik på bælg-­frugter er lidt større end Tyrkiets landareal. Produktionen er fordoblet de seneste 50 år.

Bælgfrugter er langt billigere end kød. Til gengæld skal flere af dem udblødes før kogning, og der skal arbejdes mere med supplerende ingredienser under tilberedningen for at give bælgfrugterne smag. Smagen løftes med krydderier.

Kikærter i karry til 4 – 6 personer

Kikærter kan købes tørrede i pose eller kogt i dåse.

200gram      tørrede kikærter
1,5 tsk.         salt
1,5 l             vand
4 spsk.        madolie
1 spsk.        skrællede finthakkede frisk ingefærrod eller 0,5 tsk. stødt ingefær
0,5 tsk.        kommen
1 spsk.       paprika
1,5 tsk.        garam masala
1,5 tsk.        chana masala
100 gram     frisk persille eller friske koriander – blade hakkes
chilli           4 små grønne finthakkede
1                   løg hakket i små tern

Kikærterne kommes i en sigte og skylles godt under rindende vand. Lægges i en skål dækket af vand. I blød ca. 10/12 timer natten over ved stuetemperatur.

Hæld vandet fra gennem sigte. Kom kikærterne i en gryde med salt og 1 liter vand. Bringes i kog og lad småkoge ca. 1 time til de er møre.

Varm mad-olien op i en gryde/wok. Tilsæt kommen, paprika, ingefær, garam masala og derefter kikærterne samt o,25 liter vand. Varm dem op et øjeblik. Tilsæt chana masala. Omrør endnu 15 minutter. Smag retten til og server den i en opvarmet skål drysset med chilli, persille/koriander og løg.

Oversigt over krydderier

Navn Beskrivelse Smag
Birkes Nøddeagtigt krydderi afgiver sin fulde duft, når det ristes eller steges Kraftigt
Bukkehorn Et lidt bittert krydderi, som forstærker effekten af milde krydderier Kraftigt
Chili Findes i tusinde styrker. Giver omgående stærk smag i en ret Stærkt
Dild Både frø og plante passer godt til grøntsager – især i salater Aromatisk
Fennikel Smagsstoffet i lakrids – meget sødt og velegnet til fedtholdigt kød Aromatisk
Gurkemeje En hård gul rod, som giver karryen dens gule farve Kraftigt
Hvidløg I pulveriseret form giver dette krydderi en fyldig, rund smag Kraftigt
Hvid / sort peber Dette universale krydderi giver den varme eftersmag Stærkt
Hvid / sort sennep Skarp og stærk smag, som passer godt til kød- og kartoffelretter Stærkt
Ingefær Det ”varmeste” krydderi. Giver en mild stærk smag og en unik aroma Stærkt
Kalonij Disse smukke sorte frø er ideelle som sprødt, krydret pynt. Kraftigt
Kanel Den træagtige søde smag er fortrinlig til både hovedretter og desserter Stærkt
Kardemomme Også kaldet paradiskorn. Et virkningsfuldt frø m/ en fyrreagtig smag Aromatisk
Karry Blandingskrydderi Stærkt
Kommen Det mest indiske krydderi. Skaber en ægte orientalsk atmosfære Kraftigt
Koriander En mild citronsmag og en vigtig ingrediens i karry Kraftigt
Kryddernellike Et meget dyrt krydderi, men det strækker heldigvis langt Aromatisk
Løg Pulveriseret, soltørret løg giver indiske retter en let krydret smag Kraftigt
Muskatblomme Det fine yderste lag af muskatnød. Særlig god til grønne grønsager Aromatisk
Muskatnød Det anvendes mest som dessert krydderi. Aromatisk
Paprika Et sødt krydderi, for at give farve og en mild eksotisk smag Kraftigt
Safran Sjældne krokusstøvdragere, som giver en gulfarvning og mild duft Aromatisk
Selleri frø Et kraftigt krydderi, som fremhæver det sødlige i grønsager Kraftigt

 

Fakta om typiske bælgfrugter

Bælgfrugter er de tørre, spiselige frø på bælgfrugter, som er en underfamilie under ærteblomstfamilien.      Bælgfrugter er blevet meget anvendt i madlavning rundt om i verden, især i Indien, Pakistan, Middelhavsregionen og Nærøsten. Det samlede globale areal med dyrkede bælgplanter med henblik på bælgfrugter er lidt større end Tyrkiets landareal. Produktionen er fordoblet de seneste 50 år.

Belugalinser: Har navn efter belugakaviar og er på samme måde små, skinnende og sorte. Farven skifter til grønsort efter kogning. Er velegnet til marinering og bevarer bedst smagen, når de marineres varmt. Skal ikke udblødes.

Brune bønner: Kan blandt andet bruges i salater samt i stuvninger sammen med bacon/røget grise kød. Smagen er rustik og vinder meget ved krydring.

Butterbeans: (limabønner) har en nøddeagtig smag og en cremet tekstur og bliver ikke så melet ved kogning som hvide bønner. Kan blandt andet bruges marinerede og som dip.

Edamamebønner: (umodne sojabønner) Er friske sojabønner i bælgen og blancheres sædvanligvis i letsaltet vand. Meget populære i det østasiatiske køkken. I Japan serveres de ofte som en ledsagende ret til måltider.

Grønne linser: Grønne linser er pladeformede. Ideelle at bruge i gryderetter og supper. Kan bruges direkte fra tørret stand og skal ikke udblødes.

Gule ærter: (flækærter) Gule ærter har traditionelt været en udbredt ret, der består af en suppe af udblødte, kogte flækærter, som spises sammen med flæsk, der er kogt med i suppen. I disse år bliver der gjort forsøg på at genindføre flækærter i det danske køkken. Blandt andet som en hummuslignende flækærtesuppe.

Hestebønner: (favabønner) Har været dyrket gennem århundreder i Europa og klarer sig godt i et krævende, køligt klima som det danske, og her er det til dyrefoder, men er også velegnet til menneskeføde. Har en kraftig nøddeagtigsmag og en cremet tekstur og ledsager fint mange retter.

Hvide bønner: (cannelinibønner) Har en mild smag og er meget alsidige. Kan bruges i salat, gryderetter og som pure, mos eller dip sammen med olie og krydderier. Det er også hvide bønner, der bruges i minestrone og i den traditionelle britiske ret til morgenmad – baked beans.

Kidneybønner: Har en skinnende, mahognirød farve og har navn efter deres nyreform. Har en blød tekstur, når de er kogt. De anvendes i det latinamerikanske-inspirerede køkken, blandt andet i chili con carne, samt i Nordindien.

Kikærter: Formen minder om hasselnøddekerner. Også kendt som garbanzobønner, det spanske navn for kikærter. Har en nøddeagtig smag og en cremet tekstur og bliver værdsat for sine mange kulinariske anvendelsesmuligheder. Bruges i Middelhavslandene og Mellemøsten til hummus og falafel.

Pintobønner: Har en marmoreret farve i hvidbrunt og rødt og bliver nærmest lyserøde ved kogning. Kan bruges på flere måder og indgår som en fast bestanddel i det mexicanske køkken.

Puylinser: Mørkegrønne, perlelignende linser, der kommer fra Auvergne-regionen i Frankrig. Betragtes som de mest smagfulde af alle linser. Skal ikke udblødes.

Røde linser: Har en kraftig orange farve. De opløses til en tyk pure under kogning og er derfor velegnede til jævnesupper samt i gryderetter. Skal ikke udblødes. God til Dal.

Sorte bønner: Kendes især fra det latinamerikanske og caribiske køkken og anvendes som fyld i wraps samt i supper, salater og som dip. Fungerer smagsmæssigt godt sammen med majspandekager og majschips.